Robotik Kodlama Eğitiminin Öğrencilerin Günlük Yaşam Problemlerine Yönelik Geliştirdikleri Teknolojik Çözüm Fikirleri Üzerindeki Etkisi


Özet Görüntüleme: 54 / PDF İndirme: 11

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Problem Çözme, Teknoloji, Robotik Kodlama, İlkokul

Özet

Bu çalışmada, ilkokul düzeyinde robotik kodlama eğitimi alan öğrencilerin, günlük yaşam problemlerine yönelik geliştirdikleri çözüm önerilerinde teknoloji kullanım düzeylerinde meydana gelen değişim incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, öğrencilerin robotik kodlama eğitimi sonrasında günlük yaşam problemlerine getirdikleri çözümlerde ne ölçüde teknoloji kullandıklarını belirlemek ve bu kullanımın verilen eğitimle nasıl ilişkilendiğini ortaya koymaktır. Çalışma, Trabzon ilinin Beşikdüzü ilçesinde bulunan merkezi bir devlet ilkokulunda gerçekleştirilmiştir. Örneklem, ölçüt örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 8 üçüncü sınıf ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Belirlenen öğrencilere öncelikle günlük yaşam problemleri etkinlik kâğıdı uygulanmış, ardından 22 hafta süren ve toplam 132 ders saatinden oluşan robotik kodlama eğitimi verilmiştir. Bu eğitim süreci, öğrencilere farklı kodlama platformları, elektronik devre elemanları ve sensörler gibi çeşitli teknolojileri tanıtarak hem teknik bilgi kazanmalarını hem de günlük yaşamdaki problemlere teknolojik çözümler geliştirme becerilerini desteklemeyi amaçlamıştır. Eğitim bitiminde, çalışmanın başlangıcında uygulanan günlük yaşam problemleri etkinlik kâğıdı tekrar dağıtılmış ve öğrencilerden aynı problemlere yönelik yeni çözüm önerileri geliştirmeleri istenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği çalışmada eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri “günlük yaşam problemleri etkinlik kâğıdı” ile toplanmış ve öğretmen ders günlükleri ile desteklenmiştir. Veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışma bulguları, öğrencilerin eğitim sonrasında günlük yaşam problemlerine yönelik çözüm önerilerinde anlamlı bir şekilde daha fazla teknoloji kullandıklarını göstermiştir. Öğrenciler, robotik kodlama eğitimi sürecinde öğrendikleri kodlama platformları, elektronik devre elemanları, sensörler ve çeşitli robotik bileşenleri çözüm üretimlerinde kullanmışlardır. Ayrıca, özellikle günlük yaşamla bağlantılı sorunlara daha yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, robotik kodlama eğitiminin, öğrencilerin günlük yaşam problemlerine yönelik teknolojik çözümler üretme becerilerini geliştirdiği ve yenilikçi, çözüm odaklı düşünmelerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, robotik kodlama eğitimlerinin küçük yaşlardan itibaren verilmesi önerilmektedir.

Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği çalışmada eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırma verileri “günlük yaşam problemleri etkinlik kâğıdı” ile toplanmış ve öğretmen ders günlükleri ile desteklenmiştir. Veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Çalışma bulguları, öğrencilerin eğitim sonrasında günlük yaşam problemlerine yönelik çözüm önerilerinde anlamlı bir şekilde daha fazla teknoloji kullandıklarını göstermiştir. Öğrenciler, robotik kodlama eğitimi sürecinde öğrendikleri kodlama platformları, elektronik devre elemanları, sensörler ve çeşitli robotik bileşenleri çözüm üretimlerinde kullanmışlardır. Ayrıca, özellikle günlük yaşamla bağlantılı sorunlara daha yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, robotik kodlama eğitiminin, öğrencilerin günlük yaşam problemlerine yönelik teknolojik çözümler üretme becerilerini geliştirdiği ve yenilikçi, çözüm odaklı düşünmelerine katkı sağladığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, robotik kodlama eğitimlerinin küçük yaşlardan itibaren verilmesi önerilmektedir.

 

Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, teknoloji, robotik kodlama, ilkokul.

Referanslar

Akbulut, B.B., Orhan, A., Başanbaş, Ş., & Bozbay, Z. (2024). Kadın Girişimcilere Yönelik Akademik Çalışmaların Betimsel Analiz Yöntemiyle İncelenmesi. Akdeniz Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi.

Aksu, F. N. (2019). Bilişim teknolojileri öğretmenleri gözünden robotik kodlama ve robotik yarışmaları (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Akçay, A. O., Karahan, E., & Türk, S. (2019). Bilgi işlemsel düşünme becerileri odaklı okul sonrası kodlama sürecinde ilkokul öğrencilerinin deneyimlerinin incelenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Dergisi, 4(2), 38-50.

Alisinanoğlu, F., & Şimşek, Ö. (2012). Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının okul öncesi dönemdeki çocukların yazmaya hazırlık becerilerine etkisinin incelenmesi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 2(2), 1-14.

Altun, C. Akyol. (2018). Okul öncesi öğretim programına algoritma ve kodlama eğitimi entegrasyonunun öğrencilerin problem çözme becerisine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Barut, B., Tuğtekin, U. & Kuzu, A. (2016). Programlama eğitiminin bilgi işlemsel düşünme becerileri bağlamında incelenmesi. 4th International Instructional Technologies ve Teacher Education Symposium (ss. 210-214). Fırat Üniversitesi, Elazığ.

Batur, Z., & Özcan, H.Z. (2020). Eleştirel düşünme üzerine yazılan lisansüstü tezlerinin bibliyometrik analizi. International Journal of Turkish Literature Culture Education, 9, 834-854.

Bostancı, Ö. (2023). Fen bilimleri derslerinde uygulanan robotik & kodlama destekli STEM etkinliklerinin ilkokul öğrencilerinin fen eğitimi motivasyonlarına ve robotik tutumlarına etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Büyük, U. (2024). Eğitimde robotik ve kodlama uygulamaları: Fen Bilimleri öğretmenlerinin görüşleri. Eğitimde Yeni Yaklaşımlar Dergisi, 7(2), 96-117. https://doi.org/10.70325/eyyad.1487105

Büyüköztürk, Ş.; Çakmak, E.; Akgün, Ö. E.; Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2013). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (14. bs.). Ankara:Pegem Akademi.

Costa, MF & Fernandes, JF (2005). Okuldaki robotlar. Eurobotice projesi. 2. Uluslararası Konferans Uygulamalı Bilim: Değişen Eğitimde Bilim, (s. 219-221) Bildirileri. Rethymno, Yunanistan.

Curaoglu, O., & Konyaoğlu, C. (2023). How robotic coding education affects secondary school students' problem-solving skills and their views on coding activities. International Journal of Eurasian Education and Culture, 8(23), 2477-2499.

Çakıcı, Y., & Özdemir, S. M. (2022). Bilgisayarsız kodlama eğitiminin ilkokul öğrencilerinin dikkatini toplama, problem çözme ve algoritmik düşünme becerileri üzerine etkisi. Uluslararası Bilim ve Eğitim Dergisi, 5(3), 235-254.

Çakır, R., Şahin, H., Balci, H., & Vergili, M. (2021). Temel robotik kodlama hizmeti içi eğitiminin öğretmenlerin teknolojiyi kabulü, kendini geliştirme ve teknoloji kullanımında hesaplamalı düşünme becerileri üzerindeki etkisi. Eğitimde Bilgisayarlar Dergisi, 8, 237-265. https://doi.org/10.1007/s40692-020-00178-1

Çetin, E. (2012). Bilgisayar programlama eğitiminin çocukların problem çözme becerileri üzerine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Darmody, K., Booth, J., Bleach, J., Pathak, P., & Stynes, P. (2023). Devam eden çalışma: K-6 öğrencilerinin STEM'deki duygusal katılımını geliştirmek için sanal bir eğitim robotik kodlama kulübü çerçevesi. 2023 IEEE Dünya Mühendislik Eğitimi Konferansı (EDUNINE), 1–4. https://doi.org/10.1109/EDUNINE57531.2023.10102844

Demirer, V. ve Sak, N. (2016). Dünyada ve Türkiye’de programlama eğitimi ve yeni yaklaşımlar. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(3), 521-546.

Department for Education. (2013). National curriculum in England: Computing programmes of study. GOV.UK. https://www.gov.uk/government/publications/national-curriculum-in-england-computing-programmes-of-study

Dizdar, M. (2021). Robotik kodlama öğretiminde durumlu öğrenme yaklaşımı kullanımının öğrencilerin gerçek hayat problemlerini çözme becerilerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Trabzon Üniversitesi, Trabzon.

Fessakis, G., Gouli, E. & Mavroudi, E. (2013). Problem solving by 5–6 years old kindergarten children in a computer programming environment: A case study. Computers & Education, 63, 87-97.

Gupta, N., Tejovanth, N. & Murthy, P. (2012). Learning by creating: Interactive programming for Indian High Schools. 2012 IEEE International Conference on Technology Enhanced Education (ICTEE) (ss. 1-3).

Haymana, İ., & Özalp, D. (2020). Robotik ve kodlama eğitiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünme becerilerine etkisi. İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 247-274.

Hepkul, A. (2002). Bir sosyal bilim araştırma yöntemi olarak içerik analizi. Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 1-12.

Kanbul, S., & Uzunboylu, H. (2017). Importance of coding education and robotic applications for achieving 21st-century skills in North Cyprus. International Journal of Emerging Technologies in Learning (IJET), 12(01), 130-140.

Kanmaz, T. (2023). Robotik kodlama destekli eğitim programı’nın 60-72 aylık çocukların problem çözme becerilerine ve akran ilişkilerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Kaçan, A. & Demir Kaçan, S., (2019). Robotik kodlama ile problem senaryolarına bir bakış: İlkokul örneği . 12.Uluslarası Eğitim Araştırmaları Kongresi

Kaylan, K. (2024). Robotik kodlama eğitiminin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.

Kılıç, F. (2019). 4. sınıflarda tasarım temelli fen eğitimi uygulamaları (Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.

Kirpiye, K. (2024). Algoritma ve kodlama eğitiminin bilgi işlemsel düşünme, problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme ve kodlamaya yönelik tutuma etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi, Edirne.

Koç, Şenol, A. (2012). Robotik destekli fen ve teknoloji laboratuvar uygulamaları: ROBOLAB (Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Kayseri.

Koşar, D. (2020). Analysis of organizational trust studies conducted in Turkey: A content analysis. Pegem Journal of Education and Instruction, 10(2), 355–372. https://doi.org/10.14527/pegegog.2020.012

Konyaoğlu, C. (2019). Robotik kodlama eğitiminin ortaokul öğrencilerinin problem çözme becerilerine etkileri ve öğrencilerin robotik kodlama etkinliklerine ilişkin görüşleri (Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Küçük, S., & Şişman, B. (2016). Birebir Robotik Öğretiminde Öğreticilerin Deneyimleri. İlköğretim Online, 16(1). https://doi.org/10.17051/io.2017.12092

Lathifah, A., Budiyanto, C. W., & Yuana, R. A. (2019, December). The contribution of robotics education in primary schools: Teaching and learning. In AIP conference proceedings (Vol. 2194, No. 1). AIP Publishing.

MEB. (2018). Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programı. http://mufredat.meb.gov.tr/

MEB. (2018a). Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programı (1-4. Sınıflar). https://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=407

Metin, O., & Ünal, Ş. (2022). İçerik Analizi Tekniği: İletişim Bilimlerinde ve Sosyolojide Doktora Tezlerinde Kullanımı. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22 (Özel Sayı 2), 273-294. https://doi.org/10.18037/ausbd.1227356

Önal, N. T., & Ardıç, M. (2020). Okul öncesi öğrencileri için makey makey ile bir fen etkinliği tasarımı. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 9(3), 2225-2236.

Öz, M. (2024). Farklı sınıf seviyelerinde verilen robotik kodlama eğitiminin bilgi işlemsel düşünme becerisi üzerindeki etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.

Pakman, N. (2018). 8-10 Yaş Grubu Öğrencilerine Uygulanan Temel Düzey Kodlama, Robotik, 3D Tasarım ve Oyun Tasarımı Eğitiminin Problem Çözme ve Yansıtıcı Düşünme Becerilerine Etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.

Partnership for 21st Century Skills. (2009). P21 Framework Definitions. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED519462.pdf

Resnick, M. (2013). Learn to code - code to learn. http://web.media.mit.edu/~mres/papers/L2CC2L-handout.pdf

Romero, M. & Dupont, Y. (2016). Educational Robotics: From Procedural learning to co-creative Project oriented challenges with Lego Wedo. 8th Conference on Education and New Learning Technology.

Ruggeroni, C. (2001). Ethical education with virtual reality: Immersiveness and the knowledge transfer process. The Communications through Virtual Technology: Identity Community and Technology in the Internet Age, 8, 110-133.

Saygıner, Ş., & Tüzün, H. (2017). Programlama eğitiminde yaşanan zorluklar ve çözüm önerileri. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, İnönü Üniversitesi, 24, 27.

Sayın, Z., & Seferoğlu, S. S. (2016). Yeni bir 21. yüzyıl becerisi olarak kodlama eğitimi ve kodlamanın eğitim politikalarına etkisi. Akademik Bilişim Konferansı, 3(5), 1-13.

Shin, S., Park, P. & Bae, Y. (2013). The Effects of an information-technology gifted program on friendship using scratch Programming Language and Clutter. International Journal of Computer and Communication Engineering, 246-249.

Şanal, S. Ö., & Erdem, M. (2017). Kodlama ve robotik çalışmalarını problem çözme süreçlerine etkisi: sesli düşünme protokol analizi. Uluslararası Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, 24-26.

Tağci, Ç. (2019). Kodlama eğitiminin ilkokul öğrencileri üzerindeki etkisinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.

Turan, S., & Aydoğdu, F. (2020). Kodlama ve robotik eğitiminin okul öncesi çocukların bilimsel süreç becerilerine etkisi. Eğitim ve Bilişim Teknolojileri, 25, 4353-4363. https://doi.org/10.1007/s10639-020-10178-4

Ültay, E., Akyurt, H., & Ültay, N. (2021). Sosyal Bilimlerde Betimsel İçerik Analizi. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi (10), 188-201. https://doi.org/10.21733/ibad.871703

Yalçın, N., & Akbulut, E. (2021). Stem eğitimi ve stem perspektifinde robotik kodlama eğitimlerinin incelenmesi: kızılcahamam kodluyor örneği. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 25(2), 469-490.

Yolcu, V. (2018). Programlama eğitiminde robotik kullanımının akademik başarı, bilgi-işlemsel düşünme becerisi ve öğrenme transferine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.

Yolcu, V., & Demirer, V. (2017). Eğitimde robotik kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalara sistematik bir bakış. SDU International Journal of Educational Studies, 4(2), 127-139.

Yükseltürk, E., & Altıok, S. (2015). Bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının bilgisayar programlama öğretimine yönelik görüşleri. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 50-65.

Wing, J. M. (2006). Computational thinking. Communications of the ACM, 49(3), 33-35.

İndir

Yayınlanmış

28.06.2025

Nasıl Atıf Yapılır

ŞAHİN, B. T. (2025). Robotik Kodlama Eğitiminin Öğrencilerin Günlük Yaşam Problemlerine Yönelik Geliştirdikleri Teknolojik Çözüm Fikirleri Üzerindeki Etkisi. Eğitimde Pedagojik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 34–51. Erişim adresi: https://epader.org.tr/dergi/index.php/pub/article/view/14

Sayı

Bölüm

Makaleler